Podium in beeld

Vanuit het Kunstcafé van Kunstdorp Wolfheze wordt iedere 4e vrijdag van de maand een podium geboden aan artiesten en vakkundigen om elkaar te inspireren vanuit het heden en verleden met kennis, kunde en artistieke inspiratie. De inhoud kan een link hebben met Wolfheze op enigerlei wijze of uit de omgeving. Dat kan zijn dat de spreker of artiest uit Wolfheze (of omgeving) komt, of iets heeft te delen wat met Wolfheze en omgeving van doen heeft.

We trachten de programmering zo afwisselend mogelijk te maken en voor ieder wat wils met muziek, theater, presentatie, workshop, museum, lezing, of anderszins. Hieronder vind je de actuele informatie en een terugblik op eerdere kunstcafés.

 

Het Kunstcafé  dient tevens als ontmoetingsplek, netwerk of klankbord.  Onderlinge samenwerking, het uitwisselen van ideeën en kennis, maar ook gezelligheid en het inspireren van elkaar, staan hoog in ons vaandel.

Zowel kunstenaars als inwoners uit gemeente Renkum als uit de wijdere omgeving zijn van harte welkom.

 

Wil jij je graag aanmelden om jouw kunstvorm te presenteren (presentatie/concert/voorstelling...), neem dan gerust contact op via het contactformulier. Of stuur informatie over je werk of muziek met een foto en eventueel een audio-file naar info@kunstdorpwolfheze.nl

 

Juli is er wegens vakantie geen Kunstcafé


Het eerstvolgende Kunstcafé zal 23 augustus plaatsvinden. Dit wordt een bijzondere avond. Hou de website en social media in de gaten!


Terugblik

28 juni - Kunstcafé

Bo Kuiper - Muziektheater

Zanger zonder baan - Weer zo’n dag   TRY-OUT

Weer zo’n dag is een solo tragikomische muziektheatervoorstelling over het verhaal van de zanger zonder baan, gespeeld door Bo Kuiper. De zanger zonder baan is de personificatie van hetgeen wat je wordt als je je voor altijd door je angsten laat leiden. Hij neemt je mee door zijn faalangst en speelse manieren om ermee om te leren gaan. Angst speelt een grote rol in de samenleving. Het kan je ontzettend veel in de weg staan.  Samen met het publiek gaat hij spelen en onderzoeken wat we kunnen doen om de angst ons niet de baas te laten zijn. De zanger zonder baan gaat spelen voor u met zijn zelfgeschreven en gemaakte tragikomische teksten en liederen, gezongen en gespeeld met banjo, gitaar en elektrische muziek vol contradictie. 

Impressie

Bo Kuiper komt zijn bed uit!

Bewapend met banjo en gitaar, in combinatie met een benijdenswaardige overdosis enthousiasme, brengt Bo Kuiper zijn solo tragikomische muziektheatervoorstelling “Zanger zonder baan - Weer zo’n dag” met verve.

All-right, lekkuh… Hij vertelt in aanstekelijke teksten hoe hij zijn angst voor het leven probeert te controleren. Hoe de mens zichzelf weer de goede richting op kan dirigeren. Hij bezingt in krachtige zelfgeschreven tragikomische liederen zijn kwetsbaarheid, verpakt in een overkill aan warse logica en vol contradictie. Hij verliest zich in de verschillende maskers, gekarakteriseerd in een stoet van kleurrijke personages, herkenbaar en hilarisch uitgevoerd. Hij moet regelmatig constateren dat hij niet altijd samenvalt met zijn omgeving. Dit geeft hem de gelegenheid om zich te verliezen in de anekdotische sketches en liedjes, die via onnavolgbare wegen toch weer ergens terug op het pad komen.

Een sprankelende voorstelling, een try-out met een gouden randje, daarin mag Bo Kuiper zich wel over zijn angst heen zetten. Hij neemt je mee in een dag waar je je bed zeker voor uit mag komen, met een ingenieus bedacht decor, een solovoorstelling waarin hij zowel teksten als liedjes zelf geschreven heeft, vaardig acterend en met sterke muzikale begaafdheid. Hij mag trots zijn op zijn innemende podiumpresentatie, zijn alerte interactie met de overvolle zaal van ruim 60 mensen en zijn ontwapenende zelfspot. Kunst met een grote K.


24 mei - Kunstcafé

Jacques Blommestein - Atie Roemer

Lezing Jacques Blommestijn - 'Kunstenaarschap en Educatie'

Expositie schilderijen Atie Roemer

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Programma:

 • inloop
 • lezing
 • nazit

Aanmelding is fijn: info@kunstdorpwolfheze.nl

impressie

Het Kunstcafé van Mei inspireerde Jacques Blommestein het publiek met zijn visie op educatie.  Zeer interessante invalshoeken passeerden de revue. Wanneer is iets kunst, moet er een verhaal achter zitten, wanneer is een kunstwerk goed of slecht, origineel, authentiek... Hoe verhoudt zich dat tot educatie, hoe motiveer je de student, hoe wakker je zijn uniciteit aan. Een zeer interessante lezing over de ins en outs van de kunsteducatie, welke werd opgeluisterd door vele beeldende voorbeelden uit de praktijk getoond in de presentatie.

Daarnaast was er een uitgebreide expositie van het werk van Atie Roemer. Zij tekent en schildert sinds de 90 er jaren. Zij is autodidact en heeft 7 jaar les gehad van Engel Tjenk Vos.  Sinds haar pre-pensioen heeft ze het tekenen en schilderen in aquarel en gemengde technieken weer opgepakt. Haar nieuwsgierigheid en interesse gaat uit naar thema s als heksen, clowns, Charlie Chaplin, fuchsia’s en dieren. De heks heeft een speciale plek omdat zij zichzelf als goede heks ziet en graag gebruik maak van haar magische, vrouwelijke krachten.


26 april - Kunstcafé

Angelique Ten Holter - Anno Ruemkens

Presentatie Angelique Ten Holter - 'Van puur natuur tot puur sculptuur'

Expositie schilderijen Anno Ruemkens

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Programma:

 • inloop
 • presentatie
 • nazit

Aanmelding: info@kunstdorpwolfheze.nl

Impressie

Het Kunstcafé van April bracht de kunstbeleving van beeldhouwster Angelique Ten Holter en kunstschilderes Anno Ruemkens in beeld.

Met de zeer interessante presentatie en expositie van Angelique werd met volledige toewijding uitleg gegeven over haar levenspad naar het beeldhouwen, over de verschillende steensoorten met hun karakteristieke eigenschappen en het proces van vormgeving. Ze vertelde hoe ze als jong kind haar creativiteit wist te ontplooien en toen al de ‘lead’ nam om met andere kinderen een bevroren sneeuwbal met takjes te bewerken. Ondanks haar visuele beperkingen heeft dit proces een doorbraak gekregen toen ze met beeldhouwen in contact kwam. Haar passie was geboren! Voor haar is het zaak om haar beleving weer te geven in de vorm, afgestemd op de steen. Tevens ontstaan hier passende woorden bij wat heeft geleid tot een gedichtenbundel. Haar enthousiasme is niet meer te stoppen en momenteel geeft zij ook les in beeldhouwen aan mensen met een visuele beperking op het Schild, waar ze zelf ook woont. Daarnaast exposeert ze op de meest mooie locaties. Zoals binnenkort bij Huis Kernhem in Ede de eerste drie weekenden in augustus met kunstcollectief Kleur-rijk. Wil je haar werk (nog eens) zien in Wolfheze, dan is 8 september bij ons Kunst-Matinee je kans! Als kroon op haar werk heeft ze nog een mooi beeld mogen verkopen tijdens het Kunstcafé.

Na een korte pauze heeft Anno Ruemkens haar verhaal verteld over haar weg naar het schilderen. Een aantal van haar prachtige werken waren vakkundig geëxposeerd op de gloednieuwe panelen die het kunstcafé nu tot haar beschikking heeft. Met extra belichting kwamen de schilderijen zeer goed tot hun recht. Anno heeft naast haar gezinsleven de kunstacademie in Rotterdam gevolgd. Daarna gaf ze teken- en schilderles op een middelbare school in Den Haag. Om zich verder te bekwamen heeft ze ook nog de Vrije Academie in Den Haag gevolgd. Ze werkt graag met heldere kleuren en haar favoriete onderwerp is vrouwelijke naaktmodellen. Ook heeft ze collages gemaakt. Van haar eerdere werk is een mooi boekwerk verschenen. Anno werkt intuïtief en brengt de verf rechtstreeks aan op het doek. Ze schildert vaak zonder een vooropgezet idee over de compositie. Gedurende het schilderen ontstaat de compositie dan op een organische manier. 
De afgelopen jaren is ze slechtziend geworden. Sinds zeven maanden woont ze daarom in Het Schild. Door haar staaroperatie is haar zicht weer wat verbeterd. Ze hoopt de komende tijd meer rust en inspiratie te vinden om weer lekker te gaan schilderen en collages te kunnen maken. Want het plezier in het schilderen staat voor haar voorop.

We mogen terugkijken op een zeer interessante en gezellige avond met dank aan beide kunstenaressen uit het Schild!


22 maart - Kunstcafé

Blues-Night met BLUESSUM

We gaan terug in de tijd met een semi-akoestisch blueskwartet: Bluessum.

Zij spelen authentieke basic blues met hier en daar een schatplichtig nummer van een Europese of Amerikaanse beroemdheid.

Het belooft een muzikaal feestje te worden!

 

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Aanmelden is fijn: info@kunstdorpwolfheze.nl 

Impressie

Er werd al lang naar uitgekeken…. en de stoutste verwachtingen werden overtroffen!

Met het Kunstcafé van Maart ging het dak eraf met de dampende stampende vette klanken van BLUESSUM. De vier heren-muzikanten hebben het publiek een onvergetelijke avond bezorgd met hun authentieke basic blues, waar de jammerende gitaarstijlen, waaronder slide en lapsteel, de show mochten stelen. Al met al een heerlijke avond met blues-geschiedenis in songkeuze, doorspekt met droge humor, gebracht door uitstekende muzikanten die een duidelijk hoorbare liefde en passie hebben voor de muziek.


23 februari - Kunstcafé

Presentatie Eisse van Hoving

Broedplaats houtbewerking

Een presentatie van Eisse van Hoving, eigenaar van Hout onder Handen.

Hij vertelt over zijn pad van ICT-er naar meubelmaker en hoe hij een inspirerende cursuswerkplaats en florerende broedplaats heeft ontwikkeld die plaats biedt aan verschillende disciplines. 

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Programma:

 • inloop
 • presentatie
 • nazit

Aanmelden is fijn: info@kunstdorpwolfheze.nl 

Impressie

‘Uit het juiste hout gesneden’

Het Kunstcafé van Februari heeft onze dorpsgenoot Eisse van Hoving, eigenaar van broedplaats Hout onder Handen, ons verrast met een inspirerende presentatie over zijn grote passie: het werken met hout. De presentatie toonde het ene na het andere mooie project. Zijn werk wordt gekenmerkt door de prachtige curve die in ieder werkstuk zachtheid en beweging brengt. Een eigenheid die hij gaandeweg ontwikkeld heeft. Van organische krukjes tot een kersenhouten tafel, vervaardigd van een boom uit eigen tuin die op was en op deze wijze toch in leven bleef! Daarnaast sierde onder andere een unieke wieg en kastje het geheel. Het enthousiaste publiek was zeer geïnteresseerd in zijn technische kennis en menig houtverbinding, lijmsoort of constructieprobleem passeerde de revue.

Hij vertelde tevens over zijn pad, waarop hij op enig moment gedecideerd de beslissing nam als meubelmaker verder te gaan. Zijn passie voor het werken met hout, het puzzelen met panelen, iedere krul die hij met de hand eraf schaaft, tekent zijn werk. Deze passie brengt hij nu over tijdens zijn cursussen waar hij zich inmiddels volledig op toegelegd heeft. De voormalige Ursulaschool in Renkum is ingenieus verbouwd en biedt ruimte voor de werkplaats en heeft prachtige kantoorruimtes boven. Het is zelfvoorzienend en iedereen helpt om het gebouw in stand te houden. De florerende broedplaats waar met een heel team gewerkt wordt, biedt de mogelijkheid tot het volgen van verschillende cursussen. (www.broedplaatsrenkum.nl) So check it out!


26 januari - Kunstcafé

Presentatie Historisch Museum Wolfheze

Een presentatie van Atie Roemer en Valeska Hendriks met als titel: “Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het? Stichting Pandora.” Zij zullen beiden vanuit hun achtergrond hun verhaal vertellen en objecten en kunstwerken laten zien die een overzicht bieden van meer dan 100 jaar psychiatrie historie van het terrein van Wolfheze.

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze, 20.00-22.00 uur.

Programma:

 • inloop
 • presentatie
 • nazit

Aanmelden is fijn: info@kunstdorpwolfheze.nl 

Impressie

Het Kunstcafé heeft het nieuwe jaar geopend met een kijkje achter de schermen van het Historisch Museum Wolfheze. Een drukbezochte avond waar ‘zuster’ Atie Roemer in vol ornaat en Valeska Hendriks een overzicht gaven van meer dan 100 jaar psychiatrie historie van het terrein van Wolfheze. Vanuit hun achtergrond hebben zij hun verhaal verteld en wisten zij de interactie met het publiek te stimuleren. Er was alle ruimte voor eenieder om visie of ervaringen te delen. De relatie met kunst en kunstenaars zoals Vincent van Gogh werd belicht. Initiatieven tot het inzetten van kunst, zowel beeldende kunst als ook theaterkunst werden onder de aandacht gebracht. De presentatie werd opgeluisterd door muziek en prachtige objecten die tentoongesteld waren. Een tafel vol met materiaal werd druk bezocht en van uitleg voorzien. Al met al een inspirerende avond doorspekt met serieuze aspecten, openhartige verhalen en persoonlijke aandacht.


15 december - Kunstcafé

Concert Esther Ree en Rik Helmes

Het Kunstcafé staat in December in het teken van Kerstmis. 

Wij bieden u  een GRATIS CONCERT aan van het Renkumse duo Esther Ree, klassiek zangeres en Rik Helmes die haar op piano begeleid. Zij zullen klassieke werken brengen met uitstapjes naar Franse chansons. Daarnaast uiteraard een gezellig kerst-borrel.

Programma:

 • inloop
 • concert
 • nazit

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Aanmelden is fijn: info@kunstdorpwolfheze.nl

Impressie

Met het concert van zangeres Esther Ree en pianist Rik Helmes is het jaar 2023 op een prachtige muzikale wijze afgesloten. Prachtige klassieke werken en Franse chansons werden door dit duo uit Renkum op fantastische wijze vertolkt en brachten het publiek tot uiterste stilte. Een gezellige kerstsfeer met lampjes, kaarsjes en een knisperend haardvuurtje sierde de avond voor reeds bekende gezichten en ook weer nieuwe gezichten. Al met al een zeer geslaagde avond waar muziek, plezier, ontmoeten en inspireren van elkaar weer volop gebezigd is.

Het kunstcafé kan terugblikken op een goed ontvangen beginperiode: de Grand Opening in September, gevolgd door een workshop cajon spelen, presentaties, exposities en ter afsluiting een klassiek concert, als opmaat naar het nieuwe jaar.


17 november - Kunstcafé

Hanneke Strijbosch - Trudy van Eijk-Soeters

Presentatie Hanneke Strijbosch - 'Hanneke vertelt van textiel naar steen'

Expositie schilderijen Trudy van Eijk-Soeters

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Programma:

 • inloop
 • presentatie
 • nazit

Aanmelding: info@kunstdorpwolfheze.nl

Het programma van het komend kunstcafé bestaat uit een prachtig verhaal van de Oosterbeekse beeldhouwster Hanneke Strijbosch, waarin zij zal vertellen hoe zij tot beeldhouwen is gekomen vanuit haar afkomst uit textielstad Tilburg: “Van textiel naar steen”.

Trudy van Eijk-Soeters, kunstschilderes uit Wolfheze, zal haar schilderijen exposeren.

 

Impressie

Het derde goed bezochte Kunstcafé van Kunstdorp Wolfheze stond in het teken van de Oosterbeekse beeldhouwster Hanneke Strijbosch en kunstschilderes Trudy van Eijk-Soeters uit Wolfheze.

Hanneke verraste tijdens haar presentatie iedereen met haar prachtige wandlappen, waarmee zij haar kunst-carrière is gestart. Allemaal vanuit puur handwerk vervaardigd en geïnspireerd door haar herkomst uit de Tilburgse textielstad. De overgang naar het beeldhouwen, vanuit nieuwsgierigheid ontstaan met een workshop op Quadenoord, sloot hier naadloos op aan. Haar liefde voor het beeldhouwen was gewekt. Prachtige beelden in verschillende steensoorten, zoals portretten, vogels en torso’s, liefst met enig accent wat de spanning accentueert, waren te bewonderen. “Ik heb nog nooit over mezelf verteld”, was achteraf haar bescheiden reactie. Wat zijn wij blij dat zij haar verhaal met ons gedeeld heeft, want het was zeer de moeite waard!

Trudy verraste ons met haar diversiteit in haar schilderijen. Op een fantastische wijze had zij een hele wand prachtig ingevuld met haar kleurrijke en fascinerende werk. Vele bezoekers waren geïntrigeerd door haar werk en hebben van Trudy uitgebreide informatie gekregen over haar verschillende technieken die zij hanteert. Zelfs naslagwerk van jaren noeste arbeid werd nauwkeurig bewonderd.

Uiteraard hebben we een gezellige nazit gehad en zien we steeds meer bekende gezichten terug iedere maand. Hoe leuk is dat! En dan heb ik het nog niet over alle geweldige ideeën die op zo’n avond op bierviltjes de revue passeren. En de enthousiaste medekunstenaars die over de drempel stappen om ook hun werk te willen gaan exposeren of zich aan te melden op de site met hun portfolio. En de bands die zich al hebben aangemeld om muziek te komen maken. Kunstdorp Wolfheze zit in de lift!

 


27 oktober - Kunstcafé

Gratis Workshop Funky CAJON

Door docent percussie Christine Schukking

Tevens zijn de kunstwerken van Margreet Dekker te bewonderen.

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze, 20.00-22.00 uur

Programma:

 • inloop
 • workshop met 15 cajons
 • nazit

Geef je snel op, dan ben je verzekerd van een instrument. Wil je gewoon gezellig erbij zijn, kijken en luisteren, dat mag natuurlijk ook. Het belooft weer een gezellige avond te worden!

Aanmelding: info@kunstdorpwolfheze.nl

Impressie

Geslaagde workshop Cajon spelen Kunstcafé Wolfheze

De door Kunstdorp Wolfheze gratis aangeboden workshop Cajon spelen was een groot succes! Christine Schukking wist met haar bezielde leiding in een half uur een ritme in te studeren met een enthousiaste groep trommelaars. Verschillende tonen op de Cajons werden geoefend, het ritme werd stap voor stap opgebouwd en resulteerde in een geweldige performance waarin iedereen enthousiast meespeelde op de muziek van Dolly Parton – 9 To 5. Zelfs een enkele toeschouwer aan de bar kwam er niet onderuit deel te nemen en met een geweldige timing de bel te hanteren. Wat een plezier! Het samen musiceren werkt zo verbindend en neemt iedereen mee in een heerlijk vrolijke stemming.

Ondertussen stonden ook de prachtige werken van Margreet Dekker tentoongesteld, waar iedereen van kon genieten. De ruimte van de voetbalkantine Wodanseck was weer omgetoverd in het steeds meer vertrouwde kunstcafé-sfeertje. Nu ook aangevuld met een prachtig doek met de letters KUNST-CAFÉ gemaakt door kunstschilderes Gera Leenman en een gezellige ‘rok’ boven de bar die zelfs ter inspiratie van de voetbalclub (even?) mag blijven hangen. En natuurlijk werd ons prachtige bord boven de entree, gemaakt door Pleunie Hoving, weer opgehangen. Een prachtig bloemstuk op de bar van Ronny van Aggelen, d’Oude bloemensmidse uit Heelsum, een knisperend vuurtje in de open haard en de kaarsjes zorgden voor de puntjes op de ï en maakten de sfeer compleet.

Na de workshop werd er nog volop gezellig na gekletst onder het genot van een drankje en de vaste kunstcafé-bezoekers dienen zich al aan: “Volgende maand kom ik weer!”…

Al met al een zeer geslaagde avond waar plezier, ontmoeten, verbinden, het uitwisselen en inspireren van elkaar volop gebezigd is.

Wil je meer horen:

https://youtu.be/Q1XfY3deJ5k?si=3srvJ28KsZER_I5V

 


22 september - Kunstcafé

Grand Opening kunstcafé

Zet vrijdag 22 september in je agenda! 

Dan zal de opening plaatsvinden van het kunstcafé.

Locatie: Wodanseck, Duitsekampweg 45, Wolfheze

Tijd: 20.00-22.00 uur

Programma:

 • openingswoord wethouder kunst en cultuur
 • vertelling dorpshistoricus Ulbe Anema: 'Magie van de Veluwezoom' - schilders in Wolfheze van 1840-1940
 • presentatie 'Hoe het ook kan' Pleunie Hoving Theaterproducties
 • nazit

Wil je erbij zijn, laat het even weten!

Aanmelding: info@kunstdorpwolfheze.nl

Impressie

Opening Kunstcafé groot succes

De opening van het eerst kunstcafé was overweldigend! Met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers is de voetbalkantine omgetoverd tot een waar kunstcafé. De inzet van eenieder kwam prachtig tot zijn recht: Bij aankomst fonkelden alle lampjes en vuurkorf als welkom, tezamen met de vlag on spot van kunstdorp Wolfheze. De prachtige borden gemaakt door de kidsclub, welke door de passie en inzet van Henk van Grönningen mogelijk gemaakt wordt, sieren de loop naar de entree. Theatermaker Pleunie Hoving heeft een prachtig en kunstzinnig bord gemaakt voor boven de entree. Deze zal iedere keer met flair de blik van de gasten bij binnenkomst prikkelen. De ontvangst werd gevierd met een glaasje cava waar iedere gast mee naar binnen liep. De ruimte was smaakvol ingericht met schilderijen van Gera Leenman-Maijers en Engel-Tjenk Vos-Terpstra, werk van Brechtje Verberne en beelden van Donya Martin. Kaarsjes en bloemen sierden de hele ruimte. De opkomst was overweldigend en het gezellig geroezemoes moest met moeite onderbroken worden voor de officiële opening van Daniëlle van Bentem, wethouder kunst en cultuur. Hierbij mocht kunstdorp Wolfheze het compliment ontvangen als eerste daadwerkelijk een activiteit van de grond te hebben gebracht, ondersteund door de toegekende subsidie. Vervolgens bracht Ulbe Anema zijn presentatie ten tonele. Nu mag u weten dat Ulbe, de dorpshistoricus van Wolfheze, vooraf al kwam overleggen of zijn verhaal iets langer mocht zijn. Zijn enthousiasme in het vertellen over de Magie van de schilderkunsten uit de Veluwezoom paste inderdaad niet in een half uurtje, maar was zeer boeiend en werd goed ontvangen. Na een korte pauze kostte het nog meer moeite om het gezellig doch luider wordend geroezemoes te onderbreken. Theatermaker Pleunie Hoving nam het stokje over en vertelde met humor en enthousiasme haar weg naar de theaterwereld. Hierbij werd een geweldige fotoreportage geprojecteerd die in een rap tempo over het doek scheerde ter ondersteuning van haar komische verhalen.

Ter afsluiting was er nog een gezellige nazit met een drankje en heerlijke bittergarnituur die de avond tot een waardige finale bracht.

Een zinderende opening die het begin inluidt van vele inspirerende en gezellige bijeenkomsten van het kunstcafé.

Kunstdorp Wolfheze staat op de kaart!