Voetlicht - in gesprek met ...

Tijdens het kunstcafé zal een  kunstenaar, (gast-)spreker of performance voor het voetlicht treden.  Meer achtergrondinformatie over deze activiteiten vind je hier.

Lezing Jacques Blommestein - 24 mei 2024

Lezing Jacques Blommestijn - 'Kunstenaarschap en Educatie'

Het programma van het komend Kunstcafé op 24 mei staat in het teken van Kunstenaarschap en Educatie. Jacques Blommestijn, werkzaam bij ARTEZ University of Arts Arnhem DBKV, zal een lezing geven vanuit zijn expertise. Naast zijn kennis, visie en ervaring met betrekking tot educatie zal tevens zijn divers autonoom beeldend werk geïntegreerd in acties en installaties de revue passeren.

Gefascineerd door een lichte stroefheid van het bestaan geeft hij zijn werk inhoud met daarbij zijn kijk op het leven in mentale spagaat en tegelijkertijd een idealistische drang tot gelijkwaardigheid en collectiviteit. Vanuit zijn kunstzinnig perspectief daagt hij zichzelf graag uit tot een soort balorigheid om met de gevestigde kunsteducatie te spelen. Bekend om zijn lezingen op gerenommeerde plekken, zal hij het fundament van zijn persoonlijk kunstenaarschap nu ook in het Kunstcafé met ons delen.

Atie Roemer zal haar werk exposeren. Zij woont al 37 jaar in Wolfheze en tekent en schildert sinds de 90-er jaren. Zij is autodidact en heeft daarnaast les gehad van haar vriendin Engel-Tjenk Vos. Atie’s nieuwsgierigheid en interesse gaat uit naar thema’s als heksen, clowns, Charlie Chaplin, fuchsia’s, dieren. De heks heeft een speciale plek omdat zij zichzelf als goede heks ziet en graag gebruik maakt van haar magische, vrouwelijke krachten. Dus als je naar haar expositie komt, pas op, want je wordt betoverd. 


Presentatie Angelique Ten Holter - 26 april 2024

Van puur natuur tot puur sculptuur

Angelique Ten Holter (geboren te Utrecht in 1969) woont sinds vorig jaar in Het Schild in Wolfheze. Zij is vanaf haar geboorte slechtziend. Als kind zat ze op een vrije school achtig type onderwijs, waar zij als creatief kind goed kon aarden. Zij ontwikkelde haar creativiteit met name op het gebied van zingen, dansen, toneelspelen, schrijven en schilderen. Ook had zij al jong een grote passie voor de natuur en met name voor stenen.

Toen zij in 2000 een workshop speksteen bewerken volgde aan de Volksuniversiteit Utrecht, kwamen de passies voor vormgeven en steen samen. Vanaf 2002 bekwaamde zij zich verder in de techniek bij Creapoelka, een werkplaats nabij Ravenstein. Al raspend, vijlend, en polijstend haalde zij uit de ruwe spekstenen de abstracte en semi-figuratieve vormen die er volgens haar al in verborgen waren. Gaandeweg zocht zij steeds nieuwe uitdagingen en ging zij ook albast en serpentijn bewerken.

De aard van de steen zelf vormt daarbij voor Angelique haar belangrijkste uitgangspunt. Maar ook mensen, planten en dieren zijn een belangrijke inspiratiebron, evenals haar eigen emoties. Ook werken in opdracht vindt zij een leuke uitdaging. Zij werkt graag met voelbare en zichtbare contrasten om een bepaald spanningsveld te creëren.

Vanaf begin 2009 heeft Angelique haar beelden zowel solo als in groepsverband vaak geëxposeerd. Momenteel staat er werk van haar in de etalage van de stationswinkel van Wolfheze. Ook heeft zij in eigen beheer een luxe beelden- en gedichtenbundel uitgegeven, Zielenroerselen en hersenspinsels in beeld. Zij vertelt graag over haar passie voor vormgeven in taal en steen.

Kijk voor meer informatie op www.angeliqueinbeeld.nl of www.kubes.nl/kunstenaars/AngeliqueTenHolter.


Bluesnight met BLUESSUM - 22 maart 2024

Terug in de tijd met een semi-akoestisch blueskwartet.

Bluessum speelt authentieke basic blues met hier en daar een schatplichtig nummer van een Europese of Amerikaanse beroemdheid. De band bestaat uit vier personen.

Bluesveteraan Jan Prins doet de leadzang en speelt diverse gitaarstijlen, waaronder slide en lapsteel. Kajo Koolen verzorgt de baspartijen en backing vocals. Marcel Gunsing op het slagwerk en Gerard Grotenhuis speelt gitaar, zingt en speelt bluesharp.

Bluessum hanteert een aangenaam geluidsvolume, waardoor de Blues op en voor het podium optimaal tot zijn recht komt. Naast de kwaliteit van hun muziek gaat het hen ook om de sfeer. Sommige nummers worden door Jan ingeleid met een historische anekdote.

De band voelt zich overal thuis, van huiskamer tot Jazzfestival.

Meer is te vinden op www.bluessum.nl 


Presentatie Eisse van Hoving - 23 februari 2024

Vrijdag 23 februari ontvangen we onze dorpsgenoot Eisse van Hoving, eigenaar van werkplaats Hout onder Handen,  te Renkum.

 

In 2019 heeft hij de cursuswerkplaats overgenomen van Hans Koot, die hem vanaf 2000 onder de naam Houtwerk heeft opgebouwd. Na een studie wiskunde en een carrière in de ICT heeft hij het roer omgegooid en is meubelmaker geworden. Hij heeft een aantal jaren cursus gevolgd in deze werkplaats en is daarna zijn eigen meubelmakerij gestart. Sinds 2008 geeft hij hier les. Hij houdt van het werken met handgereedschap en traditionele technieken. Zijn favoriete houtsoorten zijn essen en Europees noten.

Hij heeft inmiddels een inspirerende cursuswerkplaats en florerende broedplaats ontwikkeld die plaats biedt aan verschillende disciplines en gaat hierover vertellen.


Presentatie Historisch Museum Wolfheze - 26 januari 2024

Vrijdag 26 januari staat het historisch museum centraal met als titel:

Ooit een normaal mens ontmoet?
En beviel het?  Stichting Pandora.

 

Een wereld van verschil.
Psychiatrie is in de letterlijke zin een ziekteleer, namelijk de ziekte van de geest.
Het “ziek” zijn is in de loop van een eeuw genuanceerd naar het gangbare begrip “psychische stoornis” of aandoening. Terwijl er in vroeger tijden gesproken werd van: Krankzinnigen , zenuwlijders en idioten “.


Valeska Hendriks en Atie Roemer zullen beiden vanuit hun achtergrond hun verhaal vertellen en objecten en ook wat kunstwerken laten zien die een overzicht bieden van meer dan 100 jaar psychiatrie historie van het terrein van Wolfheze.


Esther Ree - Rik Helmes - 15 december 2023

Vrijdag 15 December staat het Kunstcafé in het teken van de Kerst met een prachtig concert van het Renkumse duo Esther Ree en Rik Helmes.

 

Esther Ree is geschoold klassiek zangeres, zangdocent in Rozet Arnhem en daarnaast werkt zij als logopedist. Haar partner Rik Helmes, en eveneens geschoold pianist Rik Helmes geeft pianoles en werkt samen met zangers en koren. Samen treden zij regelmatig op als duo.

Zij zullen klassieke werken brengen met uitstapjes naar Franse chansons.

 

https://youtu.be/0rg_CqSgTZ4?si=HbMnzHNvVKtBIVfO


Hanneke Strijbosch - 17 november 2023

Hanneke Strijbosch (1955) is geboren in de textielstad Tilburg waar zij zowel met textiel als met kunst al vroeg door haar ouders in aanraking kwam.

 

Van jongs af aan is zij altijd creatief bezig geweest, veel met textiel maar later ook met andere materialen en vanaf 2009 met beeldhouwen uit verschillende steensoorten. In haar werkzame leven was zij docent Beeldend vormen. Zij werkt meestal met middelharde steen, voornamelijk serpentijn, afkomstig uit Zimbabwe, maar ook met speksteen, albast en seleniet uit andere landen. Zij laat zich leiden door de steen die haar naar de juiste vorm brengt. Sinds januari 2022 is zij aan het experimenteren met marmer en heeft in augustus 2022 een marmercusus gevolgd in Cararra (Italië) vlakbij de marmergroeves. Zij maakt portretten en abstracte objecten. Zij neemt regelmatig deel aan de Kunstroute Renkum.

 

www.beeldenvanhanneke.nl 


Workshop Cajon - 27 oktober 2023

Funky cajon trommelen

onder leiding van percussionist Christine Schukking

Christine is een veelzijdig en gepassioneerd percussionist en docent. Haar inspiratie put ze uit jaren lange ervaring en opgedane kennis in vele muziek genres. Naast haar werk als docent en bondscoach geniet Christine van het schrijven van percussie ensemble arrangementen. Deze worden ook als workshops op maat aangeboden. Interessante combinaties uit haar grote percussie instrumentarium vormen een streling van het oor. Als uitvoerend musicus speelt Christine in verscheidene Latin, Funky pop en Salsa ensembles. Neem eens een kijkje op haar website: www.totaalvanslag.nl

We hebben haar bereid gevonden een mini-workshop te geven tijdens ons aankomend  kunstcafé. Christine leert ons in deze korte introductie les de verschillende sounds die je uit dit prachtige instrument kunt halen en wat voor een leuke ritmes je daarmee kunnen creëren. Een leuke beleving waarin je samen functioneert als één ritme tandem. Wil je dit vaker doen, dan kan dat. Christine geeft iedere zaterdagochtend de Funky cajon cursus in Cultuurcentrum Kreek te Oosterbeek. De eerste volgende cursus van 8 sessies begint daar weer op 25 november. Informatie en opgave: www.totaalvanslag.nl                                         info@totaalvanslag.nl


Grand Opening kunstcafé - 22 september 2023

Vertelling dorpshistoricus Ulbe Anema:

'Magie van de Veluwezoom'

- schilders in Wolfheze van 1840-1940 -

 

Ontmoet onze bevlogen dorpshistoricus

Helemaal NIETS wist ik van de geschiedenis van Wolfheze toen ik hier in 1975 kwam wonen. Daarom kocht ik dat jaar bij De Slegte in Arnhem het antiquarische boekje Het Landgoed Wolfhezen – een verdwenen dorp uit 1922 van de rijksarchivaris Albert Oltmans. Zijn verhaal daarin boeide me enorm en maakte dat ik meer wilde weten over de geschiedenis van dit zo interessante en mooi gelegen dorp.

Daarom verzamel ik sindsdien alles wat maar enigszins een relatie heeft met de geschiedenis van Wolfheze, bestudeer ik dit intensief en wordt dit zorgvuldig gearchiveerd. Met dit vele materiaal en de door mij opgedane kennis durf ik me nu best de dorpshistoricus van Wolfheze te noemen.

 

" De geschiedenis herhaalt zichzelf. Geschiedschrijvers herhalen elkaar."

– Ulbe G. Anema, dorpshistoricus - De Gelderlander @Rolf Hensel

 

Presentatie Pleunie Hoving, theaterproducties:  'Hoe het ook kan'

'Hoe het ook kan'

Geniet van de eigen-zijze van Pleuni

Pleunie Hoving werkt als freelance theatervormgever en regisseur. Op haar eigen wijze trakteert zij het publiek op verrassende voorstellingen en is thuis in elk facet van het theater. Van het ontwerpen van decor, lichtplan, kostuums, rekwisieten, muziek en grime, tot het in opdracht produceren en regisseren van complete voorstellingen. Vanaf 2008 heeft ze een theaterpool aan unieke spelers verzameld, die ze regelmatig inzet voor haar theaterproducties. In haar theaterproducties combineert ze, met humor en liefde, de magie van haar fantasie met de absurde werkelijkheid. Deze passie zorgt ieder jaar weer voor unieke producties.

In Wolfheze draait Pleunie de Theater Tuin. De TheaterTuin is een bijzondere locatie waarin tuinontwerper Marcel Bellert en beeldend theatermaakster Pleunie Hoving hun liefde voor de kunsten hebben samengevoegd. Pleunie heeft een oude schaftkeet omgebouwd tot nostalgische authentieke theaterwagen. In dit kleinste theater van Nederland is plaats voor 15 toeschouwers, die op intieme wijze een voorstelling kunnen beleven. Iedere voorstelling is uniek en speciaal op maat gemaakt voor deze locatie.

Natuurlijk kunt U ook alleen genieten van een lekker, nostalgisch kopje thee of koffie, kunst en bijzondere planten. Pleunie zorgt voor koffie, thee, taart en theater. Bij Marcel kunt u terecht voor een wandeling door de tuin en tuinadviezen.

Informatie en reserveringen;

Facebook: Pleunie Hoving/ pleuniehoving@gmail.com

www.pleuniehoving.nl